Prirodni lekovi

5 prirodnih lekova za kašalj

Med - lek za kašalj

Photo by Pixabay

Kašalj vam neće naneti preteranu štetu – pušači normalno žive i sa njim, međutim, svi znamo kako običan kašalj može biti dosadan. Toliko da vam može remetiti san, ali i iritirati vaše ukućane.
Postoji nekoliko prirodnih sredstava koji pomažu u „omekšavanju“ šlajma, tako da ga možete iskašljati. Međutim, upitno je koliko vam ova nahvaljena prirodna sredstva ( „dobra za sve“, što bi rekla moja baka ) zaista pomažu.

1. Med

Med je ukusni prirodni proizvodi koji deluje veoma umirujuće. Takođe, može vam pomoći pri problemima sa upornim šlajmom u prsima kojeg nikako da se rešite. Kafena kašika meda i šolja čaja od nane može u ovom slučaju učiniti čuda. Treba imati na umu da med nije dozvoljeno davati deci mlađoj od godine dana.
Iako tradicionalna mudrost koja veruje u čudotvornost kašike meda pre spavanja i nakon buđenja nije nikada naučno dokazana, ipak zvuči dobro, ukusna je, i neće vam učiniti ništa loše. Pa zašto je ne biste testirali u praksi!

2. Para

Sećate li se mučnih seansi preznojavanja nad tek prokuvanom litrom kamilice pokreveni peškirom? E pa, ta vera u blagotvornost tople pare postoji i danas. Naravno, danas to možete pokušati sa vrućim tuširanjem. Smatra se da vlaga koja se prilikom isparavanja stvara omekšava šlajm te pomaže njegovo iskašljavanje. Isto tako, kašalj postaje produktivniji, što bi na našem rekli „zreliji“, a grlo se umiruje. Pa zašto ne pokušati!

3. Moć eteričnih ulja

Prilično blaži oblik gore opisane metode bi bila metoda u kojoj se koristi eterično ulje. Udahnite malo eukaliptusa, metvice, ruzmarina ili klinčića. Ulja koja možete upiti u apotekama obično sadrže mešavine eteričnih ulja sa kokosovim ili bademovim uljem. To je svakako prirodnija i manje štetnija varijanta od one u kojoj se eterična ulja mešaju sa vazelinom. Obratite na to pažnju!
Eterična ulja, dakle, možete udisati ili utrljavati u prsa ili vrat.
Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju je da nisu sva eterična ulja preporučljiva za korištenje kod dece. Pročitajte šta piše na pakovanju.

4. „Dobra za sve“ kokošija supa

Ispijanje tople tekućine pomaže, dakle, „omekšavanju“ šlajma. Tako je i sa košijom supom. Uz to što je ukusna i što evocira uspomene na detinjstvo, tvrdi se da olakšava iskašljavanje i smiruje grlo. Pa, evo, pokušajte i sa kokošijom supom.

5. Čaj

Biljni čajevi imaju umirujuće dejstvo, slično kokošijoj supi. Njihova upotreba seže do daleko u prošlost i imali su primenu u lečenju mnogih simptoma. Sem iskašljavanja, za zeleni čaj se smatra da pomaže u porbi protiv virusa kao što su grip i prehlada, ali moramo priznati da je više u pitanju verovanje, nego tvrdnja poduprta istraživanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!