Hrana i piće

Da li je smrznuto voće zdrava namirnica?

Frozen blackberries fruits

Photo by Vegan Photo

Svi volimo smoothieje. Često se nazivaju „zdravom brzom hranom“. Smoothieji su veoma popularni jer se mogu napraviti u žurbi kao brz i ukusan doručak ili užins; smoothieji su takođe beskrajno prilagodljivi, a istovremeno osvežavajući poput sveže ceđenih sokova. Smoothiei su odličan način za konzumiranje više sirovih namirnica.

Smoothie od svežeg ili smrznutog voća?

Često se pitamo da li je sveže voće kvalitetnije od smrznutog? Voće koje je bilo zamrznuto i pakovano pre prodaje obično se bere zrelo i prerađuje gotovo odmah nakon toga. Proces zamrzavanja zadržava mnoge važne hranljive materije i uglavnom su bez aditiva.

Ako živite na mestu gde ima mnogo voća tokom cele godine, ima smisla da kupite sveže voće, ali ako živite u predelima gde nemate toliko mogućnosti, kupovina smrznutog voća ili zamrzavanje bila bi pametan izbor.

To je jednostavan način da se sačuvaju sjajni okusi zrelog voća u kojem možete uživati tokom cele godine. Zamrzavanje voća uglavnom nije problem, ali način na koji se ono priprema je najvažniji korak u izvlačenju najboljeg iz voća i pravljenju ukusnih smoothieja.

Prednosti upotrebe smrznutog voća za smoothie

Zamrzavanje znatno olakšava transport i održava ukusno voće na jelovniku tokom cele godine. Ali, taj proces menja ukus, izgled i teksturu voća. Dobra vest je da zamrzavanje ne smanjuje značajno nutritivni sadržaj svežeg voća i može čak da pomogne u očuvanju nekih vitamina rastvorljivih u vodi.

Kada sveže voće stavimo u kućni zamrzivač ili ako su plodovi zamrznuti industrijskim postupkom zamrzavanja, postupci zrenja i propadanja dramatično usporavaju.
Budući da regionalni proizvodi više nisu ograničeni samo na usku vegetacijsku sezonu ili malo područje, voće postaje šire dostupno.

Slanje smrznutog voća jeftinije je i puno je lakše za uzgajivače i prerađivačke kompanije, što voće čini dostupnijim mnogo većem broju stanovnika. Daleko od smanjenja sadržaja hranljivih sastojaka, brzo zamrzavanje voća može pomoći očuvanju zdrave ishrane.

Nedostaci upotrebe smrznutog voća za smoothie

Mnogo smrznutog voća zadržava većinu svog svežeg ukusa, ali neke voćke izgube nešto na putu od polja do frižidera. Voće sa visokim sadržajem vode poput lubenice i narandže može postati kašasto nakon što je odmrznuto. Kako se voda u plodovima smrzava, kristali leda probijaju se kroz ćelijske stijenke i plod postaje mekan; bilo koji recept kome je potrebno sveže, čvrsto voće neće uspeti dobro sa odmrznutim voćem iz frižidera. Neki plodovi takođe gube boju kada su zamrznuti, posmeđe ili potamne, iako ostaju sigurni i dobri za jelo.

Pre nego što se brzo smrznu, plodovi se moraju blanširati ili kratko prokuhati; proces tokom koga se gube neke zdravstvene koristi. Ovde se sadržaj mikrohranjivih sastojaka mnogih vodotopljivih vitamina smanjuje u proseku od 20 do 60%. I još više, dolazi do gubitka antioksidanata (koji su potrebni za borbu protiv slobodnih radikala). Za najzdravije smrznuto voće potražite vrećice sa 0 ili minimalno dodanih sastojaka, uključujući šećer, veštačke boje ili sol.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!