Hrana i piće

6 Zamena za jaja u kuhinji

Zamene za jaja u kuhinji

Photo by Pixabay

Bez obzira da li ste alergični na jaja, vegetarijanac, vegan ili jednostavno želite da isprobate nešto novo, sasvim sigurno ste svesni da pripremanje hrane bez jaja može da predstavlja pravi problem. Da, čini se da gotovo svaki recept uključuje jaja, što znači da ćete možda morati skoknuti do prodavnice ako ih nemate u frižideru.
Međutim, postoje alternative koje možete koristiti kako biste unapredili svoje kulinarske veštine. Sledeći put kad u sred pripreme kolača shvatite da će vam trebati jaja koja nemate u frižideru, dajte nekoj od ovih zamena šansu.

1. Sos od jabuka

Umesto jednog jajeta upotrebite 1/4 čaše nezaslađenog sosa od jabuke! Neki izvori navode da mu je potrebno 1/2 čajne kašike praška za pecivo. Ako imate samo zaslađeni sos od jabuke, onda jednostavno smanjite količinu šećera u receptu. Sos od jabuke se takođe može koristiti i kao zamena za ulje u mnogim receptima.

2. Banana

Upotrebite 1/4 čaše pirea od banane ili jednostavnije rečeno zgnječene banane (oko pola banane) umesto jednog jajeta. Imajte na umu da ovo može dati blag ukus banane svemu što kuvate, što bi kod pripreme nekih jela moglo biti i dobra stvar.

3. Semenke lana

Verovali ili ne, lanene sememenke, inače veoma zdrave za srce, mogu se koristiti kao zamena za jaja! Jednostavno pomešajte 1 supenu kašiku sa 3 kašike vode i sačekajte da ova mešavina postane gusta i lepljiva. Ova količina je dovoljna da se upotrebi umesto jednog jajeta. (Možete upotrebiti mlevene semenke lana ili ih sami samleti koristeći električni mlin za kafu).

4. Biljno ulje

1/4 čaša biljnog ulja u pripremi jela može zameniti jedno jaje. Ako vam je potrebno više jaja, bolje bi bilo da pokušate sa nekom od drugih zamena, budući da bi previše ulja moglo pokvariti hranu koju spremate, to jest, učiniti je previše masnom.

5. Voda, ulje i prašak za pecivo

Pomešajte 2 kašike vode, 1 kašičicu ulja (bilo koje biljno ulje) i 2 kašičice praha za pecivo. Upotrebite ovu smesu umesto jednog jajeta. U kolačima i ostalim pecivima, niko neće ni primetiti razliku.

6. Sok mahunarki

Najpopularnija nova zamena za jaja je sok mahunarki, naročito tečnost koja se nalazi u konzervi leblebija. Možda neće funkcionisati u svakom slučaju, ali ako vaš recept traži belance, koristite tri kašike soka na svako jaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!