Prirodni lekovi

11 prirodnih lekova za smirenje


Kao posledica savremenog života, stres i uznemirenost su postali naša svakodnevnica, pa nije neobično da tražimo načine za smirenje. Kako bismo život učinili što kvalitetnijim i što zdravijim, poželjno je lek tražiti u prirodi, a izbegavati veštačke preparate. Evo kako vam u tome mogu pomoći ove dobro poznate biljke, kao i male promene u načinu života.

Kamilica

Kamilica je biljka sa kojom se svako od nas upoznao još kao beba, bilo da su nam majke njome ispirale oči ili nam je davale kao čaj pred spavanje. Zato je ne treba posebno predstavljati. Ova dobro poznata biljka pomaže kod smanjenja grčeva, opušta organizam i umiruje ga. Ipak, iako ima blagotvorna dejstva, trudnice bi je trebale uzimati sa oprezom, odnosno posavetovati se o njenom korišćenju sa lekarom, posebno ako imaju problema sa nekim alergijama.

Mleko

Mleko je još nešto što nam je dobro poznato. Ovo je namirnica koja izaziva pospanost, samim tim i opušta organizam, pa se šolja toplog mleka pre spavanja preporučuje svima koji imaju problema sa nesanicom. Ako niste ljubitelj čistog mleka, možete dodati kakao u prahu i poboljšati njegov okus. A kakao nas dovodi do još jedne proverene materije za razbijanje stresa i opuštanje, a to je čokolada.

Čokolada

Nema te žene koja nije lečila užasne simptome PMS-a ovom namirnicom. Akcenat se ovde stavlja na crnu čokoladu i njena blagodetna delovanja. Naučno je dokazano da konzumacija crne čokolade stvara posebne hemijske procese u mozgu koji utiču na stvaranje osećaja zadovoljstva i sreće, a samim tim i na oslobađanje od stresa. Naravno da treba voditi računa o količini čokolade koja se unosi u organizam, budući da preterivanje može stvoriti probleme sa težinom.

Lavanda

Lavanda je biljka koja suptilno i prijatno osvežava prostorije u skoro svim primorskim kućama, a lako je možemo naći u svakom većem marketu. S obzirom da ima opuštajuće dejstvo, može se koristiti kao aromaterapija u obliku mirisnih svećica ili isparavanja aromatičnih ulja, takođe kao čaj od osušenih cvetova ove biljke, ili jednostavno u prostoriju možete okačiti platnene vrećice sa suvom lavandom i uživati u njenom blagom i smirujućem mirisu. Ako je želite koristiti u obliku čaja, lako ga možete kupiti u svakoj apoteci.

Valerijana

Valerijana je poznata kao prirodno sredstvo za smirenje još od Hipokritovog doba. Upotreba ove biljke ima razne oblike i verovatno je najviše farmaceutski obrađena biljka za sprečavanje uznemirenosti, histerije i panike. Njene karakteristike su da deluje brzo na rešavanje problema, ali i da je teško odrediti tačne doze pri uzimanju jer na svakog od nas deluje različito. Može se koristiti u bilo kom obliku: čaj, kapi, tablete, tinkture. Ako se odlučite za korišćenje ovog sredstva za smirenje, dobro bi bilo posavetovati se sa lekarom koji vid njenog preparata je za vas najbolji.

Matičnjak

Ovo je još jedna biljka koja ima ulogu prirodnog leka za opuštanje. Zanimljivo je da mu stabljika miriše na limun, pa i sama ta činjenica već unapred govori o pozitivnom uticaju na naša čula. Za spremanje čaja se koristi list i jako je efikasan protiv nesanice. Sprečava melanholiju, otklanja lupanje srca, nervozno trzanje i grčenje nerava. Osim za smirenje, ova biljka se koristi i kod problema sistema za varenje. Kod bolova u želucu i crevima, matičnjak potiče sluznicu na bolji rad, otklanja gasove i jača probavne organe i tako nam telo dovodi u ravnotežu. Čak se mogu oblagati čelo i vrat svežim lišćem ove biljke da se odagna glavobolja nastala od nervoze.

Kantarion

Kantarion se takođe koristi kao prirodan lek kod problema sa spavanjem i melanholijom. Povoljno utiče na hormonalni balans u organizmu, pa se preporučuje kao pomoć pri pojavi simptoma PMS-a, kod hormonalnog disbalansa u menopauzi, kao i kod nekih drugih problema u uspostavljanju ravnoteže hormona. Kantarion je biljka koju mogu piti i mlade devojke, kao i devojčice u doba puberteta. Utvrđeno je da ova biljka pomaže čak i u lečenju anemičnih stanja. Za razliku od valerijane, koja deluje brzo, kantarion treba uzimati duži period da bi se postigli najbolji rezultati. Upravo zato što utiče na uspostavu ravnoteže hormona, ima blagotvorno dejstvo i na smirenje i opuštanje.

Kadulja

Kadulja ili žalfija je još jedna zanimljiva biljka koja ima razna pozitivna dejstva na ljudski organizam. S obzirom da ima jak i izražen miris, već to je upečatljiv uticaj na naša čula. Ovo je biljka koja izvrsno deluje na celi organizam jer čisti krv i jača želudačne sokove. Dobro je poznato da blagotvorno deluje na grlo i usnu šupljinu, ali isto tako ima pozitivan uticaj na smirenje i ravnotežu celog nervnog sistema. Možete je piti kao čaj, koristiti kao začin u mnogim jelima ili sipati u kupku u vidu eteričnog ulja.

Majčina dušica

Majčina dušica takođe utiče na opuštanje na prirodan način. Kod upotrebe se koriste i cvet i list, odnosno cela biljka. Kod spremanja čaja, može se dodati malo meda jer to neće poremetiti njegovo dejstvo nego će pomoći kod stvaranja krvi i lečenja anemije. I ovo je još jedna biljka koja jača nerve, srce, želudac, a samim tim i celi organizam. Utiče na smirenje i uravnoteženje celog nervnog sistema.

Anis

Anis nije nešto što baš često koristimo u kuhinji, a kamoli u obliku čaja, ali ga svakako ne treba zaobilaziti kad nam zatreba prirodan lek za smirenje. Pozitivno deluje protiv nesanice, stimuliše nervni sistem i povećava broj belih krvnih zrnaca. Čaj od ove biljke čisti kompletan organizam izlučujući loše supstance iz tela. Takođe utiče na uravnoteženje menstrualnog ciklusa jer stabilizuje nivo hormona. Anis deluje uspavljujuće, smiruje nervozu i paniku.

Tehnike disanja

Disanje je nešto na šta retko obraćamo pažnju, a veoma utiče na smirenost organizma. I sami znate koliko otežano dišemo kad se uznemirimo. Vežbanje raznih tehnika disanja može doneti pozitivne promene našem telu,a pogotovo nam može pomoći da se smirimo onda kad nam je to najpotrebnije i kada nemamo vremena da pripremamo čajeve i slično. Na kraju krajeva, to je najbrže i najjeftinije sredstvo za smirenje, a pre svega je prirodno.

Pored svega navedenog, bavite se hobijima ili aktivnostima u kojim uživate, budući da će vas to za čas relaksirati i razbistriti vam um. Setite se da vi najbolje znate šta vašem telu prija, a šta ne.

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!