Saveti

7 Navika koje još više ističu vaše bore

Šta je dobro za bore

Photo by Pixabay

Iako bore pomalo šarmerski govore o iskustvu koje je iza nas, a verujte, neki ljudi se i prolepšaju sa pojavom pokoje bore, ipak postoji čitav spisak svakodnevnih navika kojima se taj šarm pretvara u prizor koji izaziva pitanje: pobogu, šta ti se dogodilo.

Od finih liniju oko očiju do suptilnih linija sa obe strane usana, sedam navika koje navodimo u tekstu utiču na to da se bore pojavljuju sve češće i oštrije.

1. Pušač ste

Znam, ne možemo cigarete okriviti baš sve, ali morate priznati da mnogo zdravije izgledate i delujete bez te stalne cigarete u ustima. Postoje brojni razlozi zbog kojih je pušenje nezdravo, ali u ovom konkretnom slučaju, pomislite samo na ona stalno ponavljajuća gesta uvlačenja i izduvavanja duvanskog dima. Sem toga, hemikalije sadržane u cigaretama negativno utiču na elastin koji se nalazi u našoj koži.

Prema nekim istraživanjima, pušenje ograničava dotok sveže krvi bogate kiseonikom potrebnim za podmlađivanje ćelija kože. Da, od pušenja ćete dobiti one fine linije oko usana, ali i vaša koža će postati sve manje elastična, mnogo ranije nego što bi to moralo.

2. Ne skidate make-up prije spavanja

Jedna luda noć prespavana sa šminkom na licu neće vam učiniti mnogo štete. Međutim, prečesto partijanje nakon kojeg ne stignete skinuti šminku nego se samo bacite u krevet hoće.
Kozmetika zadržava sve zagađivače kojima smo dnevno izloženi na našem licu. Pore na koje koža diše postaju blokirane a slobodni radikali utiču negativno na kolagen te se, prirodno, bore mnogo brže razvijaju.

3. Ignorišete kremu za sunčanje

Naravno, boravak na suncu je nemoguće izbeći. Ali zato stručnjaci za našu kožu kažu jedno veliko „No,no!“ za boravak na suncu bez ikakve zaštite. I to ne bilo kakve – potenciraju se vodootporne kreme širokog spektra sa faktorom zaštite od najmanje 30.

Imajte to na umu čak i zimi, pa i dok boravite u automobilu. Sunčeve UV zrake vas i tamo mogu stići i ostaviti sa neželjenim borama!

4. Ne ispuštate mobilne uređaje iz ruku

Ovo ne samo da je nepristojno, nego i šteti vašoj koži. Zamislite položaj u kojem se satima nalazite dok buljite u svoj smartphone. Vrat i brada su vam ukočeni u istom periodu za duži vremenski period.

Ovaj problem na zapadu već ima i svoj stručni naziv – tehnološki vrat, a karakteriše ga obešenost obraza, te pojava bora na donjoj polovini lica i vratu, i to u ranoj dobi.

5. Radikalne dijete

Ne treba vas iznenađivati činjenica da će se rezutati loše ishrane pokazati kako u unutrašnjosti vašeg organizma ( slaba probava, diabees, kardiovaskularni problemi ), ali i izvana u vidu viška kilograma i prebrzog procesa starenja. Smatra se da crveno meso, rafinisani šećer, procesirana hrana, margarin i biljna ulja pouzdano doprinose procesu ubrzanog starenja.

6. Spavate potrbuške

Svi mi obožavamo svoje jastuke, ali kako nedavno provedena studija pokazuje, zabiti lice u ma kako dobar jastuk za cijelu noć, može vas samo ostaviti sa borama. Ništa više.
Ako zaspite na leđima a probudite se za glavom zabijenom u jastuk, sledeću večer pokušajte drugi jastuk staviti ispod kolena. Ovo će vam pomoći da se u toku noći ne okrenete potrbuške.

7. Ovisni ste o žvakaćim gumama

Naravno, posle jutarnje kafe ili obroka bogatog belim lukom, žvaka vam može spasiti ljubavni život. Međutim konstatno žvakanje žvakica glavni je krivac za razvoj finih sitnih bora, naročito oko usta.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!