Prirodni lekovi

Sve što bi trebalo da znate o kokosovom ulju

Iako je kokosovo ulje kritikovano zbog količine zasićenih mast koje sadrže, data mu je druga šansa kao zdravoj masnoći. Iako nije sjajna ideja da ga pijete na kašiku, svakako biste trebali razmisliti o tome da ga dodate svojoj ishrani.

Kokosovo ulje ima skoro 90% zasićenih masti, međutim, nisu sve zasićene masti jednake. Zasićene masti kokosovog ulja su uglavnom laurinska kiselina. To je zasićena masna kiselina srednjeg lanca koja, čini se, ima neutralniji uticaj na zdravlje srca od zasićenih masti dužih lanaca koji se nalaze u mlečnim proizvodima i mesu.

Masti srednjeg lanca se lakše metaboliziraju u energiju u jetri, što znači da će se, ako pazite na unos kalorija, verovatno manje skladištiti na bedrima. U zavisnosti od vaših kalorijskih potreba, jedna ili dve kašike kokosovog ulja dnevno mogu biti ukusan i zdrav dodatak vašoj ishrani kada želite da zamenite druge manje zdrave kalorije. Ipak, ne verujte u priču da vam jednostavno dodavanje kokosovog ulja u ishranu može pomoći da izgubite određenu težinu.

Može pomoći bržem metabolizmu i gubitku težine

Kokosovo ulje je masna kiselina srednjeg lanca koja je poznata i kao trigliceridi srednjeg lanca. Ulje je zdrava masnoća bez ikakvih trans masti. Čestice masne kiseline ubrzavaju metabolizam i povećavaju energiju tako što dolaze pravo u jetru. To dovodi do gubitka težine. Da biste vratili telo u formu, počnite da konzumirate nekoliko kašika dnevno.

Ima visoku tačku topljenja

Kokosovo ulje se može koristiti za prženje, pečenje i kuvanje na visokim temperaturama. Ulje se ne razgrađuje i ne oksiduje sve do 252 stepena Celzijusa. Zamenite biljna ulja kokosovim uljem. Ulje se takođe može koristiti kao dobra zamena u svim vrstama recepata.

Pasta za zube

Zahvaljujući anti-gljivičnim i antibakterijskim svojstvima kokosovog ulja njime možete prati zube ili ga lako pomešati sa sodom bikarbonom. Kokosovo ulje se pretvara u tečnost ako je izloženo iznad 23 stepena Celzijusa , pa ga je potrebno čuvati u posudi na hladnom mestu.

Kokosovo ulje je zdravo za suhu kožu

Kokosovo ulje se takođe može koristiti na licu i po telu. To je prirodno hidratantno sredstvo koje neće uzrokovati da vam koža postane masna. Zadržaće bore podalje od vašeg lica i pojačati proizvodnju kolagena u ćelijama.

Povećava količinu majčinog mleka

U slučaju da ste dojilja, verovatno znate da je snabdevanje mlekom ključno za razvoj vaše bebe. Budući da zdrave masti igraju ključnu ulogu u proizvodnji hormona, konzumiranje kokosovog ulja povećaće zalihe mleka.

Balzam za kosu

Budući da kokosovo ulje možete konzumirati i koristiti kao hidratantnu kremu za telo, ono može pomoći i vašoj kosi. Zahvaljujući hidratantnim svojstvima možete ga naneti na kosu preko noći kako biste kao rezultat dobili sjajnu i zdravu kosu. Nakon upotrebe kokosovog ulja obično možete šamponirati, isprati i oblikovati kosu.

Konzumirajte ga u kafi

Zamenite kremu ili mleko u kafi sa kokosovim uljem. Dodaće orašasti ukus koji je bogat i lagan. S obzirom da su zdrave masnoće neophodne, konzumiranje kokosovog ulja povećaće unos hranljivih sastojaka i vitamina u organizam.

Brzo zaceljivanje opekotina od sunca i posekotina

S obzirom da je kokosovo ulje prirodni ovlaživač, u kombinaciji sa nekoliko kapi ulja lavande može izlečiti vaše opekotine kako se koža ne bi ljuštila. Kokosovo ulje popravlja ćelije kože i podstiče proizvodnju kolagena.

Prirodni dezodorans

Laurinska kiselina koja se nalazi u kokosovom ulju može ubiti bakterije koje izazivaju loš miris, a nanošenjem kokosovog ulja na kožu možete ukloniti mirise.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!