Prirodni lekovi

Sve što bi trebalo da znate o aroniji

Aronija

Image by Goran Horvat from Pixabay

Aronija (Photinia melanocarpa) je grm koji izvorno raste u istočnoj Severnoj Americi. Oni koji prodaju ove bobice ili proizvode od njih nazivaju ih bobica aronije ili jednostavno aronija. Ova prilagodljiva biljka obično raste u vrtovima sa divljim životinjama gde u njenom plodu uživa mnogo različitih životinja. Međutim, poslednjih godina većina njenog rodnog staništa izgubljena je zbog urbanizacije i drugih ratarskih kultura.

Plod aronije ima sličan izgled kao borovnica i može se jesti ceđeno, konzervirano ili sveže. Ova super bobica se obično konzumira u prerađenom obliku zbog svog strogog, jakog ukusa. Ekstrakt aronije takođe je čest sastojak dodataka zdravoj ishrani zahvaljujući svojim brojnim zdravstvenim prednostima.

Ova bobica je bogata antioksidansima koji se nazivaju antocijanini. Ovi antioksidanti su moćni i bore se sa slobodnim radikalima u telu. Pored toga, mogu da spreče ćelijska oštećenja, znakove starenja i razvoj bolesti, kao što su hronične upale, određene vrste raka i kardiovaskularne bolesti.

Istraživači su otkrili mnogo snažnih sastojaka aronije, kao što su epikatehin, delphinidin, malvidin, kofena kiselina i mnogi drugi. Ovi sastojci imaju antidijabetička, antibakterijska i antivirusna svojstva. Stoga se smatra da ovi agensi čine aroniju sposobnom da se bori protiv stvaranja arterijskog plaka, poboljšavajući prirodnu proizvodnju telesnog insulina, snižavajući holesterol, štiteći jetru od toksina i snižavajući šećer u krvi.

U poslednje vreme ova bobica dobija sve veću popularnost u celom svetu kao moćan sastojak zdrave hrane. Nivoi antocijanina koji se nalazi u ovom voću su među najvišim koji se nalaze u biljkama. Pored toga, aronija proizvodi jednu od najvećih vrednosti antioksidansa ikada zabeleženu, više nego dvostruko u poređenju sa ogrozdom.

Dodavanje ove super bobice u vašu ishranu može pomoći u sprečavanju bolesti i borbi protiv bolesti. Aronija postaje sve šire dostupna u različitim oblicima, kao što su voćni sokovi i žele. Obavezno se savetujte sa lekarom ako planirate da dodate aroniju u svoju redovnu ishranu.

Zdravstvene prednosti aronije

Aronija ima velike zdravstvene prednosti kao što su:

• poznato je da bobice aronije jačaju krvne sudove, smanjuju rizik od srčanih bolesti i poboljšavaju cirkulaciju krvi.
• prema studijama, ove super bobice neće povećati nivo šećera u krvi i mogu ih čak i sniziti.
• ove bobice crne boje imaju uticaj na rak, a poznato je da je posebno delotvoran za ljude koji pate od raka debelog creva.
• među svim zdravstvenim blagodatima, bobice aronije takođe pružaju dobru zaštitu našim očima. U ovim super bobicama može se naći velika količina karotena, koji štite ćelije od oštećenja, a
oči od stvaranja katarakte.
• bobice aronije održavaju dobro zdravlje mokraćnih puteva. Ovo je važno jer se infekcije mokraćnih puteva dešavaju milionima ljudi širom sveta.
• aronija izuzetno pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.
• bobice aronije bore se protiv virusa i bakterija i jačaju imuni sistem. Ako ih redovno konzumirate, vrlo brzo će nestati vaši problemi sa gripom ili prehladom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!