Saveti

Šta uzrokuje opadanje kose kod žena?

Opadanje kose kod žena

Photo by Pixabay


Plaši vas da biste koliko sutra mogli ostati ćelavi? Nije ni čudo, u pitanju je jedna od najčešćih noćnih mora svake žene.

Misli se na potpuni gubitak ili istanjivanje kose.

Za većinu žena, prirodno je svakodnevno izgubiti u proseku do 100 dlaka. Ovo vam se može činiti mnogo ako ne uzmete u obzir da na glavi imate oko 100.000 dlaka.
Dakle, gubitak do 100 dlaka dnevno ne bi trebalo da bude veliki razlog za zabrinutost, pogotovo kada starite. Nažalost, proređivanje kose je deo procesa starenja.
Problem nastaje kada vam počne opadati više kose nego što poraste. Nema ništa prirodno u gubitku čitavih šaka kose.

Gubitak kose iz glave naziva se alopecija. Postoje različiti tipovi alopecije: alopecia universalis (potpun gubitak dlaka nacelom telu), alopeca totals (potpuna ćelavost), alopecia areata (mestimično gubljenje kose), gubitak kose zbog povlačenja ili zatezanja (traction alopecia) i androgenetic alopecia ( tzv. muška ćelavost). Iako lekari ne mogu uvek precizirati tačan uzrok gubitka kose, ima mnogo faktora koji doprinose problemu gubitka kose. Loša ishrana, lekovi, bolesti, hemoterapija, hormoni i naslednost su među vodećim uzrocima. Jedan od najčešćih faktora koji dovode do gubitka kose kod žena su hormonske promene i neuravnoteženost. Do hormonskih promena može doći kada počnete ili prekinete sa uzimanjem pilula za kontrolu rađanja, zatrudnite, dobijete bebu te u menopauzi.

Gubitak kose je posledica smanjenja nivoa estrogena. Mnoge žene se neugodno iznenade nakon porođaja kada primete da njihova kosa pada na šake. Dobra vest je da je ovo privremena situacija. Kad vaša beba napuni godinu dana, opadanje kose će prestati.

Dok možda ne možete da kontrolišete neke od faktora koji doprinose gubitku kose, postoje neki koje možete kontrolisati.
Previše tretmana može biti recept za katastrofu. Govorimo o farbanju, beljenju, peglanju i sušenju kose. Ako ste jedna od onih koje stalno četkaju kosu, takođe se izlažete nepotrebnom opadanju kose.

Ukoliko vam neobično mnogo opada kosa povedite računa o tome. Prvi korak bi bio šampon koji povećava volumen i dobar regenerator za kosu. Ovi proizvodi će pomoći povećanju volumena vaše kose. Možda biste trebali razmisliti i o šišanju, što bi pomoglo vašoj kosi da se prije oporavi. Ako ništa od ovog ne pomaže a vaša zabrinutost prekomernim gubitkom kose raste, posavetujte se sa svojim lekarom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!