Dijete

Pagano dijeta

Pagano dijeta

Photo by Pixabay

Psorijaza je kožna bolesti uzrokovana problemima sa imunološkim sistemom. Karakterišu je bolna, svrbljiva, upaljena zadebljanja na koži.
Psorijaza se obično leči lekovima, topikalnim kremovima ili izlaganjem ultraljubičastom svetlu. Godine 2008. godini, kiropraktičar John O.A. Pagano je objavio knjigu „Lečenje psorijaze: Prirodna alternativa“, sa planom ishrane za koji Pagano tvrdi da može pomoći u lečenju psorijaze. Nijedna međunarodna zdravstvena organizacija specijalizovana za lečenje psorijaze nije zvanično podržala Pagano dijetu, to jest, Paganov plan ishrane, ali smatra se da, kao i kod svih drugih planova ishrane, ovaj plan može pomoći nekima, dok neki neće osetiti bitne promene.

Pre nego se odlučite za ovu vrstu ishrane posavetujte se sa svojim lekarom ili dermatologom.

Preporučene namirnice

Prema Paganovim rečima, ishrana koja se sastoji od 70% do 80% svežeg, organskog voća i povrća – ili kako ih on naziva „alkalnih“ namirnica – i 20% do 30% divljeg mesa i organskih zrna ili „kisele“ hrane, je najefikasniji način lečenja psorijaze. U svoju ishranu uvrstite dosta tamnozelenog, lisnatog povrća, ribe, jagnjetine, živine, smeđeg ili divljeg pirinča, mleka ili jogurta sa niskim postotkom masti ili bez masti, bademima, testeninama od integralnog brašna ili te jelima iz pećnice koja ne sadrže kvasac ili jaja.
Pijte američki žuti šafran čaj i šest do osam čaša vode svakog dana; te suplemente koji sadrže laneno, te riblje ulje bogato omega – 3 masnim kiselinama.

Namirnice koje trebate izbegavati

Pagano dijeta se zasniva na pretpostavci da je psorijaza uzrokovana jedinjenjima u prehrambenim proizvodima koja iz sistema za varenje dospevaju u krvotok kroz slabe delove crevnog zida. Da bi se to sprečilo, oni koji se odluče na ovaj tip ishrane upućeni su da izbegavaju sve crveno meso osim jagnjetine, sve vrste zaslađivača, sve proizvode koji sadrže rafinisano brašno, beli krompir, čokoladu, jaja, kvasac i proizvode koji ga sadrže kao što je hleb, sve proizvode koji sadrže konzervanse ili aditive, alkohol, kofein, školjke, citruse, kao što su pomorandže, prženu hranu, te paradajz, patlidžan i paprika.

Primer dnevnog menija

Doručak bi mogle biti žitarice sa mlekom, voće miksano sa jogurtom, čajom i toplom vodom sa limunovim sokom. Ručak bi mogao biti grilovana piletina ili ćuretina sa zelenom salatom i kuvanom šparogom, dok bi janjetina sa belim sosom, brokoli i šargarepa mogli poslužiti kao dobra večera. Za desert se preporučuje sveže voće, te grickalice koje sadrže razne vrste semenki.

Prednosti i nedostaci Pagano dijete

Ako se u potpunosti budete pridržavali Pagano dijete, unosićete manje natrijuma, šećera a više semenki, voća i povrća nego prosečna osoba. I dalje, nema nikakvih naučnih dokaza koji dokazuju da je Pagano tačan u tvrdnji da je psorijaza uzrokovana pogrešnom ishranom te da ćete izlečiti psorijazu držeći se njegovog plana ishrane.
Mnogi drugi aspekti njegovog plana, uključujući i neophodne suplemente, takođe nisu podržani kliničkim studijama i trudnice i one koje to uskoro planiraju postati ne bi trebalo da prate ovaj plan ishrane.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!