Hrana i piće

Koliko kofeina je previše?

Previše kafe

Photo by Pixabay

Ako ste kofeinski zavisnik poput mene, definitivno će doći trenutak kada ćete se zapitati da li količina kofeina koju dnevno unesete u sebe izlazi iz okvira normalnog. Svi koji provode mnogo vremena za računarom, kod kuće ili u kancelariji znaju o čemu pričam.

Znate li uopšte koliko šoljica kafe dnevno popijete?

Ne govori se uzalud, još od biblijskih vremena, budi umeren u jelu i piću. To se danas naročito odnosi na kafu.

Evo šta o dnevnom unosu kafe kaže nauka

Prema mišljenju lekara sa svetski poznate klinike Mayo, maksimalni dozvoljeni dnevni unos kofeina je 400 mg. To vam je otprilike 4 šolje kafe. Sve preko toga je rizično po zdravlje. Imajte na umu da „maksimalno dozvoljeno“ ne znači preporučeno, nego da je to limit koji bi se trebali truditi da ne prelazite.

Mit o glavobolji

Nedostatak svaka supstance o kojoj postanemo zavisni za sobom povlači neke neugodne, često i bolne posledice. Isto je i sa kafom. Da, ukoliko prestanete piti kafu osećaćete užasne glavobolje. I ne samo to. Nedavna studija provedena na Medisch Univerzitetu potvrdila je da osim glavobolje, apstinencija od kafe izaziva vrtoglavicu i razdražljivost.
Kako vreme bude prolazilo, zavisnički simptomi biće manji. Kako biste dodatno ublažili svoje tegobe pokušajte sa šoljicom toplog zelenog čaja, koji sadrži manje kofeina nego šoljica kafe.

Efekti prekomernog konzumiranja kafe na zdravlje

Nažalost, previše kofeina će vam doneti više štete nego koristi. Nuspojave prekomernog unosa kofeina uključuju insomniju, ubrzan rad srca, nervozu želuca, nemir, razdražljivost, nervozu.

Zašto prestati piti kafu?

Pa, neki ljudi se na ovakve korake odlučuju čisto iz želje za zdravijim načinom života. Ipak postoje i određene situacije kada je potrebno smanjiti ili potpuno prestati piti kafu. Recimo, uz određene lekove, kofein se ne smije kombinovati. Zato obavezno svaki put pročitajte uputstvo o upotrebi i nuspojavama leka.
Osobe koje imaju problema sa visokim pritiskom znaju da se sa previše kofeina nije igrati.
Trudnicama se preporučuje unos manje od 300 mg kofeina dnevno, dok se dojiljama preporučuje da potpuno prestanu piti kafu. Kofein se, u celini, ne smatra zdravim za decu mlađu od kasne adolescencije, jer negativno utiče na rast kostiju a smatra se da može uticati i na hormonalne promene koje se u tom periodu života događaju u telu.

Podatke imate, ostalo je na vama!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!