Saveti

8 telesnih znakova koji upozoravaju na lošu ishranu

8 telesnih znakova koji upozoravaju na lošu ishranu

Photo by Pixabay

Postoji mnoštvo načina na koje svom telu možete naneti štetu. Najekstremniji od njih su pušenje i alkohol u prekomernim količinama ( dobro, ajde, ima i ekstremnijih ). Ali ni masna, kalorična hrana neće vam doneti koristi, naprotiv!

Telo će vas samo upozoriti da mu činite ono što ne biste trebali. Neke od ovih znakova upozorenja navešćemo u tekstu ispod. Ako iskusite neke od njih, možda bi bilo vreme da promenite način života, posetite doktora, ili oboje.

1. Oštećena kosa

Neki ljudi, zaista, prirodno imaju predivnu bujnu kosu. Dugi nisu te sreće. Ali kvaliteta i lepota kose ne zavisi samo od gena ili od vaše prirode. Ona ima i mnogo veze sa namirnicama koje unosite u vaše telo.

Zapravo jedna od prvih stvari na vašem telu koja će patiti od loše ishrane je baš kosa. Gladovanje kao ishod ima nedostatak proteina što postaje vrlo brzo veoma vidljivo na oštroj, suhoj kosi. Ovo se, takođe može pojaviti kao rezultat ishrane siromašne voma bitnim masnim kiselinama, vitaminom C, cinkom i gvožđem.

2. Bore

Nema tog čoveka, ili žene, koja nema bore. One su prosto neizbežne. Ali zdravom ishranom možete kontrolisati koliko rano ćete početi da starite. Jedite dobro, izbegavajte loše navike, duvan i alkohol ( u prevelikim količinama – čaša vina neće nikome naškoditi ).

Neke od preporuka, u našim uslovima mogu vam izgledati kao bajke. Međutim, vi učinite što možete. Tako se preporučuju namirnice bogate antioksidantima poput flavonoida i karotenoida, te vitaminima A, C i D. Slušajte sad: trebalo bi konzumirati najmanje 5 porcija svežeg voća i povrća u toku dana.

3. Loši zubi, loše desni

Krvarenje desni i bolni zubi mogu da budu znak da se u vašem telu ne događaju baš poželjni procesi, naprotiv. Verovatno se nezdravo hranite, pijete alkohol i mnogo, brate, pušite.
Dok smo cigarete i alkohol pomenuli već nekoliko puta u ovom tekstu, kada su u pitanju zubi, šećer je i dalje najveći krivac. Konzumiranje prevelikih količina šećera, često i putem ispijanja velikih količina gaziranih pića dokazano oštećuje gleđ zubi, izlažući ih tako daljem propadanju.

Izbegavajte gazirana pića i povećajte unos vitamina C. Verujte, osetićete pozitivne promene.

4. Nagli gubitak ili dobitak na težini

Ako ste u konsultaciji sa svojim lekarom prešli na poseban režim ishrane i pritom već imate vidljive rezultate, onda u tome nema nikakvog problema. Dobitak na težini, već, nije baš nešto čime se možete pohvaliti. Bilo kako bilo, nijedna od ovih promena ne bi trebala da se dešava a da nije praćena dobro promišljenim promenama u načinu života.

Nenameran gubitak težine često ima veze sa neuhranjenošću koja može biti rezultat različitih oboljenja. Na drugoj strani nenameran dobitak na težini može biti rezultat „pretrpavanja“ visoko kaloričnim namirnicama lišenim svih važnih hranjivih materija.

5. Gastrointestinalni problemi

Ako nakon jela osećate nelagodu bilo koje vrste, u smislu bolova u želucu, žgaravice, proliva ili zatvora, budite sigurni da vaša ishrana nije u redu.

Razlog bi mogao ležati u nedovoljnom unosu vlakana. Preporučuje se da odrasli muškarci unesu 38 mg vlakana dnevno, dok je za odrasle žene ova mera 25 mg dnevno.

6. Često se osećate loše

Ako se često osećate loše, da ne kažem, bolesno ili nemoćno, možda je krajnje vreme da preispitate svoj način života. To bi moglo početi kritičkim pogledom na vaš način ishrane, a praćeno režimom vežbanja i rasporedom spavanja.

Jednostavno rečeno, ako se loše hranite, ne vežbate i ne spavate preporučenih 7 – 8 sati, naravno da će vaš organizam osetiti posledice.

7. Rane vam sporo zarastaju

Ako male sićušne rane veoma sporo zarastaju, velika je verovatnoća da vaše telo ne dobija dovoljno hranjivih materija koje bi mu omogućile da se izbori sa ovim problemima.
Manje kalorija, manje masnoće, više vitamina A, C i B 12.

8. Sporo razmišljanje

Događa li vam se da na neko veoma jednostavno pitanje trebate dugo vremena da odgovorite? Da, razlozi mogu biti i trenutne životne preokupacije, nedostatak sna ili jednostavno loš dan.
Loša koncentracija je znak loše ishrane. Kao i ostali delovi tela, i mozak treba određene hranjive materije kako bi pravilno funkcionisao. U prvom redu Omega – 3 masne kiseline.

Eto… Razmislite. Vidite gde grešite i napravite promene. Uvek se možete vratiti na staro.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!