Hrana i piće

8 Preslanih namirnica koje trebate uzeti ozbiljno

Preslane namirnice

Photo by Pixabay

Sol nam je svima potrebna za normalno funkcionisanje, ali problem je što se većini namirnica dodaje natrijuma, i to u velikim količinama, što može povećati rizik od kardiovaskularnih obolenja. Statistika kaže da 90% stanovnika razvijenih zemalja konzumira previše soli, a dodatni problem se sastoji u činjenici da nisu ni svesni koliko soli sadrže neke od njihovih omiljenih grickalica i namirnica.
Čak i ako se određena namirnica ne čini previše slanom, to ne znači da ne sadrži previše soli. Štaviše, određeni obroci mogu sadržavati i preko 2.300 miligrama soli što je generalno prihvaćeno kao maksimalni dnevni unos.

1. Kifle i hleb

Čak i obična kifla može biti ogroman izvor natrijuma te sadržavati i do 3.500 miligrama soli!
Ako baš insistirate da započnete svoj dan kiflom, trebalo bi da razmislite o kupovini bagete sa lukom, jer sadrži ‘samo’ 380 miligrama soli. Obavezno proverite sadržaj natrijuma u hlebu koji kupujete, jer on može biti prilično visok (nemojte misliti da je crni hleb uvek zdraviji).

2. Mesne prerađevine

Zgodne kriške salame koje ubacujete u svoj sendvič za posao mogu sadržavati čitavo skriveno skladište soli. Iako mesne prerađveine sadrže mnogo potrebne proteine, samo jedan obični sendvič sa salamom može sadržavati toliko soli koliko je inače preporučeni maksimalni dnevni unos.
Razlog za to je što se sol koristi kao konzervans u mesnim prerađevinama, često u vidu natrijum nitrata. Naročito obratite pažnju na sve vrste šunki i šunkarica koje su prvaci kada je u pitanju sadržaj soli.

3. Supe

Ako mislite da smanjite unos soli tako što ćete preskočiti čvrste namirnice te svoju ishranu zasnivati na supama, moramo vam reći da grešite. Osim ako ne pravite domaću supu, ne oslanjajući se na supe iz vrećice te različite koncentrate i temeljce.
Uvek na etiketi proverite sadržaj soli, (idealno bi bilo da tražite supe koje nemaju više miligrama natrijuma nego kalorija po porciji).

4. Sosevi za testeninu

Neke konzervirani ili flaširani kupovni sosevi mogu sadržati više od 600-miligrama natrijuma u samo pola čaše sosa. Dakle, iako mislite da dobijate obrok oslobođen soli, jer testenina je obično ne sadržava, možda se varate.
Naša topla preporuka je da napravite domaći sos koristeći blender i paradajz. Možete dodati i druge sastojke (osim soli) za ukus, kao što su crni luk, beli luk, biber i maslinovo ulje. I dalje će vaš sos sadržavati oko 160 miligrama po porciji, ali i to je veliko poboljšanje.

5. Pica

Još jedan moderni favorit, podjednako popularan kako u dnevnim tako i u večernjim kombinacijama. Pizza zaista može biti ‘prebogata’ solu – od soli u testu, u sosu, u začinima, u mesu, u siru…
Pokušajte izbeći salamu i šunku, i opredelite se za neke ‘vegetarijanske’ opcije. Takođe pokušajte da se suzdržite od viška sira, jer sir sam po sebi je veliki izvor natrijuma. I ovaj put bismo vam savetovali da se sami okušate kao pizza majstor ( nije da morate baš bacati testo u vazduh! ).

6. Piletina

Piletina se generalno smatra zdravom namirnicom, jer ima nizak sadržaj masti, ali veoma često može sadržavati previše soli. Može tome biti krivac i marinada, ako ste često u prilici da posegnete za perfektno mariniranim komadima piletine u marketu pri povratku s posla.
Ovo se posebno odnosi na pileće filee, ili grudi, što je i najčešće izbor pri kupovini piletine, pa obratite pažnju.

7. Čizburgeri

Ovo verovatno nije iznenađenje za bilo koga, pogotovo kada je u pitanju brza hrana. Jedan čizburger sa sirom i slaninom može sadržavati neverovatnih 2.860 miligrama natrijuma. I to bez pomfrita i gaziranog pića.
Brza hrana uopšte sadrži puno soli, od hamburgera do sendviča raznih vrsta. Iako nema ničeg pogrešnog da s vremena na vreme pojedete nešto od brze hrane, ne bi trebalo da vam to pređe u redovnu naviku jer bi u tom slučaju stvarno moglo postati uzrokom ozbiljnih zdravstvenih problema.

8. Peciva i čips

Snekovi vam mogu pomoći u obezbeđivanju nutrijenata i energije tokom celog dana, ali morate biti svesni da snekovi imaju više negativnih nego pozitivnih strana. Dok peciva imaju manje kalorija od čipsa i sadrže više gvožđa i folne kiseline, čips ima prednost kada je unos soli u pitanju. „Udeo“ soli u pecivima je više od 650 miligrama natrijuma, dok ista količina čipsa sadrži 255 miligrama natrijuma. Naravno, u zavisnosti od ukusa čipsa, povećava se i smanjuje sadržaj soli. Određeni ukusi mogu sadržavati i do 358 miligrama natrijuma na 45 grama čipsa!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!