Saveti

5 Načina da prirodnim sredstvima uklonite rđu

Kako da uklonim rđu

Photo by Pixabay

Korozija gvožđa rezultira rđom koja ne izgleda nimalo lepo. Pojavljuje se na metalnim površinama, kvari izgled i na kraju uništava objekat koji zahvati. Da ovo ne bi zvučalo kao predavanje iz hemije, dečije igračke, kolica, branici na vašim autima, kade, baštenski alat i vrtni nameštaj, vremenom će početi izjedati rđa. A to, naravno, ne želite.

Iako postoje brojna komercijalna sredstva koja se koriste za uklanjanje rđe, može se ispostaviti da možda predstavljaju i skuplje a i štetnije rešenje za vaš problem. Naravno, uz sve to, nećete iz prve pronaći ono što vam odgovara.

Na drugoj strani, postoje prirodna rešenja, mnogo jeftinija, zdravija i lako upotrebljiva. U nastavku teksta, pobrojaću samo neke od njih.

1. Sirće

Sirće se veoma uspešno koristi u uklanjanju rđe. Veoma brzo deluje na rđom zahvaćena područja i uklanja je sa metalnih površina. Natopite metalne predmete sirćetom, ili ih potopite u sirće i držite tako otprilike 24 sata, a onda jednostavno, koristeći običnu krpu, prebrišite predmet.

2. So i sok od limuna

So ima abrazivno delovanje a kisela svojstva limunovog soka delotvoran su uklanjač rđe. Jednostavno pripremite pastu od limunovog soka i soli. Primenite ovu mešavinu na zarđale površine i sve zajedno ostružite, nakon nekoliko sati.

3. Soda bikarbona

O različitim korisnim svojstvima postoji čitava hrpa tekstova na internetu. Lako je dostupna, ima je u svakom domaćinstvu, a koristi se i kao efikasno sredstvo za uklanjanje rđe. Pomešajte malo vode sa sodom bikarbonom i pripremite gustu pastu. Pastom premažite zarđale površine i sve skupa očistite nakon nekog vremena. Ako je pasta u međuvremenu postala previše suva, nanesite još malu količinu kako biste izbegli pravljenje ogrebotina na predmetima koje čistite. Ovo je najefikasnije sredstvo za čišćenje baštenskog alata, baštenskog nameštaja i uopšte mnogih površina izloženih delovanju rđe.

4. Krompir

Sad se pripremite! Korišćenje krompira je jedan veoma efikasan prirodan način za uklanjanje rđe. Kako? Krompir sadrži oksalne kiseline koje pomažu pri rastvaranju rđe. Presecite krompir na pola, i posolite obe polovice. Čvrsto ribajte površinu zahvaćenu rđom, povremeno dodajući so, sve dok rđa ne bude u potpunosti uklonjena. Umesto soli, možete koristiti i gore pomenutu sodu bikarbonu.

5. Melasa

Melasa je još jedan od efikasnih sredstava u uklanjanju rđe sa metalnih površina. Sadrži visoke koncentracije mnogih minerala koji pomažu prirodno uklanjanje rđe.
Ako su, recimo, u pitanju baštenski predmeti, evo šta ćete uraditi.

Napunite plastičnu kantu sa 12 jedinica vode i jednom jedinicom melase. U ovu mešavinu potopite zarđao predmet. Tek pošto vidite da je rđa potpuno rastvorena uklonite predmet iz ove mešavine. Isperite vodom i obrišite suvom krpom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!