Prirodni lekovi

10 Načina da se prirodnim putem rešite problema sa lošom cirkulacijom

Šta je dobro za cirkulaciju?

Photo by Pixabay

Hladna i utrnula stopala često su znak loše cirkulacije koju povezujemo sa bezbroj različitih uzroka.
Nedostatak fizičkog kretanja, težna, proces starenja – sve su to faktori koji negativno utiču na cirkulaciju krvi u telu.
Sa procesom starenja, zidovi krvnih ćelija postaju slabiji, a elastičnost arterija se smanjuje što dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i slabijeg protoka krvi kroz krvotok.

Pre nego što počne uzimati tablete, postoje prirodne, ili ako baš hoćete „alternativne“ metode kojima možete pokušati da olakšate svoje probleme sa slabom cirkulacijom.

1. Fizička aktivnost

Fizičke aktivnosti su neophodna stavka ukoliko želite svoje udove zadržati u dobroj formi.
Kretanje omogućuje pravilnu cirkulaciju i ublažava tegobe izazvane lošom cirkulacijom kao što su oticanje stopala, stvaranje ugrušaka krvi i utrnulost udova. Fizička aktivnost može se odvijati u različitim oblicima kao što su brzo hodanje, biciklizam, tčanje, plivanje ili bilo koja druga fizička aktivnost koja doprinosi zdravlju opšteg stanja organizma.

2. Melasa

Melasa se u ranijim vremenima koristila kao lek kod menstrualnih tegoba, budući da stimuliše pravilan protok krvi u matericu. Bogata je gvožđem i drugim hranjivim materijama što povećava količinu krvi u organizmu, a time i protok. Takođe se smatra da pozitivno utiče na zdravlje arterija što takođe omogućuje bolji protok krvi kroz telo. Preporučuje se 2 – 3 kafene kašičice melase dnevno, uzeti same, ili u čaši vode ili mleka.

3. Začinjena hrana

E ovo vam je sigurno dostupno! Začinjena hrana dokazano ubrzava cirkulaciju. Ljute papričice povećavaju toplotu tela i ubrzavaju protok krvi u telu. Takođe imaju pozitivan uticaj na ugruške koji se stvaraju u krvnim sudovima i smanjuju mogućnost od pojave upalnih procesa u telu.

4. Đumbir

Čaj od đumbira vam je, što bi naše bake rekle, dobar za sve. Osim toga, pomaže pri problemima sa lošom cirkulacijom i smanjuje pojavu upalnih procesa u organizmu.

5. Kurkuma

Kurkuma je poznata kao veoma efikasan prirodan lek pri otklanjanju problema izazvanih lošom cirkulacijom. Veoma je efikasna u uklanjanju krvnih ugrušaka nastalih bilo gde u telu, te bilo kakvih suženja koji onemogućuju normalan protok krvi kroz telo.

6. Pijte vode, vode i još vode

Pijte mnogo vode, 8 – 10 čaša. To će vam pomoći da ubrzate rad metabolizma. Voda pozitivno utiče na elastičnost ćelija u vašem organizmu, pomaže pri izbacivanju toksina iz tela, pozitivno utiče na probavu, te na taj način ubrzava cirkulacij i pomaže laganiji protok krvi kroz krvne sudove.

7. Uzimajte pauze od posla

Ako vaše radno mesto podrazumeva duge periode stajanja ili sedenja na jednom mestu, moraćete se potruditi da uvedete naviku uzimanja redovnih pauza. Ustanite, protegnite se, pokrenite se, popnite se uz stepenice, siđite i onda nazad na posao. Uradite sve što je potrebno da svoje telo držite koliko – toliko pokretnim / pokretljivim. Da je priroda htela da čovek stoji na jednom mestu kao kolac, bio bi sastavljen iz jednog komada, zar ne?

8. Mmm… masaža

Tokom neizbežnog procesa starenja, ne samo da nam kosti gube elastičnost i okoštavaju, nego se to dešava i sa krvnim sudovima. Dobra masaža nije samo ugodna, nego pozitivno utiče i na stvaranje ugrušaka krvi u krvnim sudovima te stimuliše protok krvi.

9. Tamna čokolada

Evo, i unos tamne čokolade je povezan sa boljom cirkulacijom. Tamna, za razliku od ove komercijalne koja nam je mnogo ukusnija, sadrži flavonoide koji pozitivno utiču na lošu cirkulaciju.

10. Lubenica, paradajz, grejp

Lubenica je bogata likopenom, prirodnim antioksidantom koji sprečava nastajanje upalnih procesa u telu te sprečava nastanak svih vrsta infekcija koje mogu negativno uticati na rad krvnih sudova. Isti je slučaj sa paradajzom i grejpom. I pogodite – sve tri namirnice sadrže likopen, a i slične su boje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Ovaj website koristi kolačiće i neke vaše lične podatke kako bi unapredio vaše korisničko iskustvo!